Hozzávalók:

50 dkg lencse

30 dkg sárgarépa (3-4 db)
20-30 dkg füstolt hús (lehetőleg sonka)

pár karika kolbász
1 db hagyma

1 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
4-5 babérlevél

bors

 

Habaráshoz:

2 dl tejföl
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, és 3l vízzel feltesszük főni. A főzés során elpárolgó vizet folyamatosan pótolni kell, különben a leves nagyon besűrűsödik. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, a füstölt húst (helyettesíthető füstölthús ízű kockával is), kolbászt, beletesszük a megtisztított hagymát, 1 gerezd fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát és puhára főzzük. A levest sóval és borssal ízesítjük, de még gazdagabb lesz az íze, ha 1-2 zöldségleves kockát is adunk hozzá (főleg, ha nem kerül bele füstölt hús). Ha a zöldségek megfőttek és a lencse is megpuhult, a tejfölbe lisztet keverünk és behabarjuk vele a levest. Ízlés szerint adhatunk még hozzá pár csepp ecetet, vagy pirospaprikát is.

 


A recepthez társított címkék:
lencse , újév