Hozzávalók:
4 savanyúkáposzta levél
1 kg savanyúkáposzta
20 dkg darált tarja
20 dkg tarja
1 szál szárazkolbász
20 dkg füstölthús
3 fej vöröshagyma
20 dkg kolozsvári szalonna
2-3 szárított piros erős paprika
2 dkg zsír, szalonnabőr, 8 dkg száraz rizs
2 tojás, pirospaprika, szemesbors,
babér, piros arany, pörköltkrém,
4 dl tejföl, 2 dl vörösbor
1 kg savanyúkáposzta
20 dkg darált tarja
20 dkg tarja
1 szál szárazkolbász
20 dkg füstölthús
3 fej vöröshagyma
20 dkg kolozsvári szalonna
2-3 szárított piros erős paprika
2 dkg zsír, szalonnabőr, 8 dkg száraz rizs
2 tojás, pirospaprika, szemesbors,
babér, piros arany, pörköltkrém,
4 dl tejföl, 2 dl vörösbor
Elkészítés:
Elkészítés:
Vágd fel a szalonnát apróra és süsd meg a zsíron. Ha kész, tedd félre a zsír felét, és a maradék zsíron 2 fej hagymát apróra vágva fonnyassz meg. Tedd rá a kockára vágott tarját és a füstölt hús felét, valamint a kolbászt, vastag (2 cm-es) karikára vágva és borsozd meg vékonyan. Süsd erős lángon, míg a hús kezd levet engedni.
Ekkor keverj bele pirospaprikát és öntsd fel a vörösborral, majd tedd bele a babért, a szemesborsot és a szalonnabőrt. Keverd jól össze, és tedd a tetejére a káposztát a levével együtt. Egészítsd ki a levét, hogy ellepje, és kislángon, fedő alatt rotyogtasd.
Készítsd el a tölteléket: a maradék fej hagymát apróra vágva pirítsd meg a félretett zsíron. Daráld meg a tarját és a füstölt hús másik felét és állandóan keverve, süsd meg a hagymán. Mikor levet enged, szórd meg pirospaprikával és ízesítsd tetszés szerint, de ne túl sósra. Hagyd hűlni fél órát és keverd bele a rizst és a 2 tojást.
Göngyöld bele lazán a masszát a káposztalevelekbe és tedd a fortyogó katlanba, a káposzta tetejére. Öntsd le 2dl tejföllel és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd még egy órányit, majd 2 dl tejfölben elkevert 2 evőkanál liszttel habard be és kész.
Akkor jó, ha két-három napig hűtőben tartjuk, naponta 5-10 percre felforraljuk.
(Ez nem akármi, hosszas kutatómunkával, 4-5 szakácskönyv és saját szájízem alapján kísérleteztem ki.)
Vágd fel a szalonnát apróra és süsd meg a zsíron. Ha kész, tedd félre a zsír felét, és a maradék zsíron 2 fej hagymát apróra vágva fonnyassz meg. Tedd rá a kockára vágott tarját és a füstölt hús felét, valamint a kolbászt, vastag (2 cm-es) karikára vágva és borsozd meg vékonyan. Süsd erős lángon, míg a hús kezd levet engedni.
Ekkor keverj bele pirospaprikát és öntsd fel a vörösborral, majd tedd bele a babért, a szemesborsot és a szalonnabőrt. Keverd jól össze, és tedd a tetejére a káposztát a levével együtt. Egészítsd ki a levét, hogy ellepje, és kislángon, fedő alatt rotyogtasd.
Készítsd el a tölteléket: a maradék fej hagymát apróra vágva pirítsd meg a félretett zsíron. Daráld meg a tarját és a füstölt hús másik felét és állandóan keverve, süsd meg a hagymán. Mikor levet enged, szórd meg pirospaprikával és ízesítsd tetszés szerint, de ne túl sósra. Hagyd hűlni fél órát és keverd bele a rizst és a 2 tojást.
Göngyöld bele lazán a masszát a káposztalevelekbe és tedd a fortyogó katlanba, a káposzta tetejére. Öntsd le 2dl tejföllel és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd még egy órányit, majd 2 dl tejfölben elkevert 2 evőkanál liszttel habard be és kész.
Akkor jó, ha két-három napig hűtőben tartjuk, naponta 5-10 percre felforraljuk.
(Ez nem akármi, hosszas kutatómunkával, 4-5 szakácskönyv és saját szájízem alapján kísérleteztem ki.)
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98