Hozzávalók:
2 db egész csuka,
3 dkg só,
5 dl tej,
4 db zsemle,
0,5 dkg törött bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
5 db tojás,
15 dkg vaj,
30 dkg gomba,
3 dl fehérbor,
5 adag céklás torma,
3 db citrom,
10 adag vajas burgonya.
3 dkg só,
5 dl tej,
4 db zsemle,
0,5 dkg törött bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
5 db tojás,
15 dkg vaj,
30 dkg gomba,
3 dl fehérbor,
5 adag céklás torma,
3 db citrom,
10 adag vajas burgonya.
Elkészítés:
A kábított és pikkelyeitől megtisztított csuka szemeit, kopoltyúlemezeit
kiszedjük, majd a csukát gondosan lemossuk és szárazra töröljük. Ezután a
csukát felbontjuk, de nem a szokásos módon. A csuka hátát a gerinccsont mentén
óvatosan felbontjuk a hasüregig. Kiemeljük a gerinccsontot, majd a belsőségeket.
A hasüreget ezután figyelmesen kimossuk, hogy teljesen tiszta legyen, majd jó
szárazra töröljük. A csuka húsának egy részét belülről lefejtjük, ügyelve
arra, hogy a csuka oldalát, a bőrét ne sértsük meg. Ezután a csukát belülről
besózzuk, és betöltésig állni hagyjuk.
kiszedjük, majd a csukát gondosan lemossuk és szárazra töröljük. Ezután a
csukát felbontjuk, de nem a szokásos módon. A csuka hátát a gerinccsont mentén
óvatosan felbontjuk a hasüregig. Kiemeljük a gerinccsontot, majd a belsőségeket.
A hasüreget ezután figyelmesen kimossuk, hogy teljesen tiszta legyen, majd jó
szárazra töröljük. A csuka húsának egy részét belülről lefejtjük, ügyelve
arra, hogy a csuka oldalát, a bőrét ne sértsük meg. Ezután a csukát belülről
besózzuk, és betöltésig állni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a zsemléket
tejben beáztatjuk, majd ha alaposan megduzzadtak, akkor kinyomkodjuk.
A lefejtett csuka húsát, a beáztatott, kinyomkodott zsemlével együtt
ledaráljuk. Az apró, kockákra vágott gombát a vaj mennyiségének felében
lepirítjuk. Ízesítjük sóval, fűszerezzük törött borssal, majd végül hozzáadjuk
a finomra vágott petrezselyemzöldet. A ledarált csuka húsához és az áztatott
zsemléhez hozzákeverjük a lepirított gombát, továbbá az egész tojásokat.
A tölteléket betöltjük az előkészített csukába, nem túl szorosan, majd óvatosan
összevarrjuk. Az összevarrásnál ügyelni kell arra, hogy a cérnát ne húzzuk meg
túl erősen, mert elvágja a csuka bőrét, és a töltelék a keletkezett nyíláson a
párolás alkalmával kifolyhat. A betöltött csukákat kivajazott, magas peremű
edénybe helyezzük. Ráöntjük a fehérbort, majd vajazott zsírpapírral lefedjük,
és a sütőben lassan készre pároljuk.
tejben beáztatjuk, majd ha alaposan megduzzadtak, akkor kinyomkodjuk.
A lefejtett csuka húsát, a beáztatott, kinyomkodott zsemlével együtt
ledaráljuk. Az apró, kockákra vágott gombát a vaj mennyiségének felében
lepirítjuk. Ízesítjük sóval, fűszerezzük törött borssal, majd végül hozzáadjuk
a finomra vágott petrezselyemzöldet. A ledarált csuka húsához és az áztatott
zsemléhez hozzákeverjük a lepirított gombát, továbbá az egész tojásokat.
A tölteléket betöltjük az előkészített csukába, nem túl szorosan, majd óvatosan
összevarrjuk. Az összevarrásnál ügyelni kell arra, hogy a cérnát ne húzzuk meg
túl erősen, mert elvágja a csuka bőrét, és a töltelék a keletkezett nyíláson a
párolás alkalmával kifolyhat. A betöltött csukákat kivajazott, magas peremű
edénybe helyezzük. Ráöntjük a fehérbort, majd vajazott zsírpapírral lefedjük,
és a sütőben lassan készre pároljuk.
Párolás közben gyakran meglocsoljuk saját
levével. Így sokkal jobb ízű lesz. A felülete puhább lesz, tehát könnyebben
lehet majd szeletelni, a tálalás alkalmával. A készre párolt csukát tálalás
előtt lefedve pihentetjük, majd óvatosan kihúzzuk belőle a cérnát. A csukát
vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük fel kb. 1 cm vastag szeletekre, a csuka
hosszanti irányára merőlegesen vagy kissé rézsútosan. A szeleteket a fejhez
kissé ferdén támasztva tálaljuk, enyhén széthúzva, hogy a töltelék vágási
felülete a hússal együtt érvényesüljön.
levével. Így sokkal jobb ízű lesz. A felülete puhább lesz, tehát könnyebben
lehet majd szeletelni, a tálalás alkalmával. A készre párolt csukát tálalás
előtt lefedve pihentetjük, majd óvatosan kihúzzuk belőle a cérnát. A csukát
vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük fel kb. 1 cm vastag szeletekre, a csuka
hosszanti irányára merőlegesen vagy kissé rézsútosan. A szeleteket a fejhez
kissé ferdén támasztva tálaljuk, enyhén széthúzva, hogy a töltelék vágási
felülete a hússal együtt érvényesüljön.
A kitálalt csukát a vajjal átforralt
párolólevével gazdagon meglocsoljuk. Citromgerezdekkel díszítjük. Külön
vajas burgonyát és jól lehűtött mártásoscsészében céklás tormát adunk hozzá.
párolólevével gazdagon meglocsoljuk. Citromgerezdekkel díszítjük. Külön
vajas burgonyát és jól lehűtött mártásoscsészében céklás tormát adunk hozzá.