Hozzávalók:

2 db egész csuka,
3 dkg só,
5 dl tej,
4 db zsemle,
0,5 dkg törött bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
5 db tojás,
15 dkg vaj,
30 dkg gomba,
3 dl fehérbor,
5 adag céklás torma,
3 db citrom,
10 adag vajas burgonya.

Elkészítés:

A kábított és pikkelyeitől megtisztított csuka szemeit, kopoltyúlemezeit
kiszedjük, majd a csukát gondosan lemossuk és szárazra töröljük. Ezután a
csukát felbontjuk, de nem a szokásos módon. A csuka hátát a gerinccsont mentén
óvatosan felbontjuk a hasüregig. Kiemeljük a gerinccsontot, majd a belsőségeket.
A hasüreget ezután figyelmesen kimossuk, hogy teljesen tiszta legyen, majd jó
szárazra töröljük. A csuka húsának egy részét belülről lefejtjük, ügyelve
arra, hogy a csuka oldalát, a bőrét ne sértsük meg. Ezután a csukát belülről
besózzuk, és betöltésig állni hagyjuk.
 
Elkészítjük a tölteléket: a zsemléket
tejben beáztatjuk, majd ha alaposan megduzzadtak, akkor kinyomkodjuk.
A lefejtett csuka húsát, a beáztatott, kinyomkodott zsemlével együtt
ledaráljuk. Az apró, kockákra vágott gombát a vaj mennyiségének felében
lepirítjuk. Ízesítjük sóval, fűszerezzük törött borssal, majd végül hozzáadjuk
a finomra vágott petrezselyemzöldet. A ledarált csuka húsához és az áztatott
zsemléhez hozzákeverjük a lepirított gombát, továbbá az egész tojásokat.
A tölteléket betöltjük az előkészített csukába, nem túl szorosan, majd óvatosan
összevarrjuk. Az összevarrásnál ügyelni kell arra, hogy a cérnát ne húzzuk meg
túl erősen, mert elvágja a csuka bőrét, és a töltelék a keletkezett nyíláson a
párolás alkalmával kifolyhat. A betöltött csukákat kivajazott, magas peremű
edénybe helyezzük. Ráöntjük a fehérbort, majd vajazott zsírpapírral lefedjük,
és a sütőben lassan készre pároljuk.
 
Párolás közben gyakran meglocsoljuk saját
levével. Így sokkal jobb ízű lesz. A felülete puhább lesz, tehát könnyebben
lehet majd szeletelni, a tálalás alkalmával. A készre párolt csukát tálalás
előtt lefedve pihentetjük, majd óvatosan kihúzzuk belőle a cérnát. A csukát
vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük fel kb. 1 cm vastag szeletekre, a csuka
hosszanti irányára merőlegesen vagy kissé rézsútosan. A szeleteket a fejhez
kissé ferdén támasztva tálaljuk, enyhén széthúzva, hogy a töltelék vágási
felülete a hússal együtt érvényesüljön.
 
A kitálalt csukát a vajjal átforralt
párolólevével gazdagon meglocsoljuk. Citromgerezdekkel díszítjük. Külön
vajas burgonyát és jól lehűtött mártásoscsészében céklás tormát adunk hozzá.