Hozzávalók:
1kg liszt,
20 dkg cukor,
kb. 3 dl tej,
4 dkg élesztő,
2dl tejföl,
10 dkg vaj,
2 egész tojás,
1 csapott evőkanál só.
20 dkg cukor,
kb. 3 dl tej,
4 dkg élesztő,
2dl tejföl,
10 dkg vaj,
2 egész tojás,
1 csapott evőkanál só.
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cokrozott tejben felfuttatjuk. A keverőedénybe öntött langyos lisztbe elkeverjük a sót, a cukrot,majd közepébe mélyedést készítünk és ebbe tesszük a tejfölt, a vaj felét, a felfuttatott élesztőt. A tejet a tészta keverése (verése)során fokozatosan adjuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb vagy egy kicsivel több kell ahhoz, hogy közepes lágy kalácstésztát kapjunk. A maradék vajjal mindíg az edény szélét kenjük, így tesszük a tésztába. Kb. fél óráig jó hólyagosra verjük. ilyenkor már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Meleg helyen, letakarva egy órán át kelesztjük, majd gyúródeszkán megfonjuk. Az igazi a négyes fonat! Tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással és fél óráig ismét pihentetjük. Ha a kenőtojásba egy kis cukrot is teszünk, akkor kisütés után szép piros lesz a kalácsunk. Közvetlenül a sütés előtt újra megkenhetjük a tetejét tojással, majd 170 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98