Hozzávalók:

(4 személyre)
30 dkg sertéslapocka,
30 dkg marhalábszár,
30 dkg csirke- vagy pulykamáj
30 dkg sós-vizes uborka
egy marék savanyúkáposzta
5 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál sűrített paradicsom,
egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld),
3 gerezd fokhagyma,
2 db bármilyen húsleveskocka,
só, bors, majoranna, pirospaprika, egy kávéskanál cukor

Elkészítés:

Az apró darabokra vágott csirkemájat majorannával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben
puhára főzzük, és félretesszük. Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst. A
savanyúkáposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd
negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük. Az apróra vágott füstölt
szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk,
majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a
pirospaprikát, és felöntjük cca. 2,5 liter hideg vízzel. Beletesszüka a leveskockákat, az
uborkát, a savanyúkáposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés
borsot, cukrot, és kb 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk
ezzel berántjuk a Szoljankát. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt,
és még 5 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.
A kész Szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek
kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs
szükség második fogásra. Korhelyek és ínyencek részére egyaránt ajánlott!
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98