Hozzávalók:
(4 személyre)
30 dkg sertéslapocka,
30 dkg marhalábszár,
30 dkg csirke- vagy pulykamáj
30 dkg sós-vizes uborka
egy marék savanyúkáposzta
5 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál sűrített paradicsom,
egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld),
3 gerezd fokhagyma,
2 db bármilyen húsleveskocka,
só, bors, majoranna, pirospaprika, egy kávéskanál cukor
30 dkg sertéslapocka,
30 dkg marhalábszár,
30 dkg csirke- vagy pulykamáj
30 dkg sós-vizes uborka
egy marék savanyúkáposzta
5 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál sűrített paradicsom,
egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld),
3 gerezd fokhagyma,
2 db bármilyen húsleveskocka,
só, bors, majoranna, pirospaprika, egy kávéskanál cukor
Elkészítés:
Az apró darabokra vágott csirkemájat majorannával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben
puhára főzzük, és félretesszük. Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst. A
savanyúkáposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd
negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük. Az apróra vágott füstölt
szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk,
majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a
pirospaprikát, és felöntjük cca. 2,5 liter hideg vízzel. Beletesszüka a leveskockákat, az
uborkát, a savanyúkáposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés
borsot, cukrot, és kb 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk
ezzel berántjuk a Szoljankát. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt,
és még 5 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.
A kész Szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek
kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs
szükség második fogásra. Korhelyek és ínyencek részére egyaránt ajánlott!
puhára főzzük, és félretesszük. Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst. A
savanyúkáposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd
negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük. Az apróra vágott füstölt
szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk,
majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a
pirospaprikát, és felöntjük cca. 2,5 liter hideg vízzel. Beletesszüka a leveskockákat, az
uborkát, a savanyúkáposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés
borsot, cukrot, és kb 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk
ezzel berántjuk a Szoljankát. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt,
és még 5 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.
A kész Szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek
kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs
szükség második fogásra. Korhelyek és ínyencek részére egyaránt ajánlott!
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98