Hozzávalók:

  • 1 kg spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 l tej
  • 8 dkg margarin
  • 8 dkg finomliszt
  • 8 db tojás

Elkészítés:

A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk. Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és lassú forralással 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kissé lecsepegtetjük, és botmixerrel péppé zúzzuk (vagy vágódeszkán finomra, de nem túl pépesre vagdossuk). Felforralunk 8 dl tejet. Felolvasztunk 6 dkg vajat/margarint, beleszórjuk a lisztet, valamint az áttört fokhagymát, és mérsékelt tűzön világosra pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, apránként hozzáadjuk előbb a maradék 2 dl hideg tejet, majd a forrót, és folyamatosan keverve besűrítjük (3-5 perc), azaz tulajdonképpen besamel-t készítünk. Beletesszük a spenótpépet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és jól összeforraljuk.

 

Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a maradék 2 dkg vajat/margarint. Egyenként felütjük a tojásokat, sárgájuk épségére ügyelve a forró zsiradékba csúsztatjuk, és takarékra kapcsolva, aszerint, hogy mennyire átsülten szeretjük, 4-5 percig sütjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk.

 

A főzeléket mélytányérokba szedjük, és a tetejükre csúsztatott 2-2 tükörtojással tálaljuk.

 

Forrás: DPG recepttár


A recepthez társított címkék:
tájjellegű étel