Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál étolaj
  • őrölt bors
  • néhány salátalevél

Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Káposztareszelőn szálasra reszeljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl apró kockákra vágjuk, és a vaj-olaj keverékén üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, és kíméletesen összekeverjük. A masszát egy 22-26 cm átmérőjű, vastag fenekű öntöttvas- vagy teflonserpenyőbe simítjuk, "ledöngöljük", hogy összeálljon (mindössze 2-3 cm magas lesz), és fedő nélkül, mérsékelt tűzön arany barnára pirítjuk az alját. Rászorítunk a serpenyőre egy vele azonos átmérőjű fedőt, határozott mozdulattal ráfordítjuk a krumplit, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe (így a sült oldala kerül felülre), és a másik oldalán is pirosra sütjük. A salátaleveleket megmossuk, konyharuhával szárazra lapogatjuk. A burgonyalepényt a serpenyőnél valamivel nagyobb, lapos tálra csúsztatjuk, négyfelé vágjuk vagy tortaszerűen szeleteljük, és a salátalevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.

 

Minden olyan húsételhez illik, amelyhez sült vagy pirított burgonyát adnánk.

 

Forrás: DPG recepttár


A recepthez társított címkék:
tájjellegű étel