Hozzávalók:

80 dkg rákhús,
10 dkg liszt,
20 dkg vaj,
2 dkg só,
0,5 dkg fűszerpaprika,
6 dl erőleves,
6 adag párolt rizs.

Elkészítés:

A frissen kifejtett rákhúst egyenletes, kb. 5x5 cm-es kockákra daraboljuk. Kisméretű nyeles gyorsforralóban vagy teflonedényben készítjük el a rákpörköltet, amelyet más célra nem szabad használni. Az edényben vajat melegítünk, amelyhez hozzáadjuk a kockákra vágott rákhúst. Óvatos kevergetéssel, hogy ne törjük össze, a rákhúst lassan pároljuk a vajban. Ha a leve elpárolgott, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a jó minőségű fűszerpaprikát. Hozzáöntjük az időközben felmelegített, tartalmas erőlevest, és visszahelyezve a tűzhelyre, lassan forraljuk. Elkészítjük a lisztes vajat. A rákpörköltet megkóstoljuk, szükség szerint sóval ízesítjük, majd a lisztes vajjal sűrítjük. Lassan készre forraljuk, végül egy kevés vajjal montírozzuk.A rákpörköltet nagyon forrón tálaljuk köretesedényben, tetejére egy kevés rákvajat csepegtetünk. Másik köretes edényben párolt rizst adunk hozzá. A rákpörköltet mindig frissen, rendelésre kell készíteni. A rákpörkölt készíthető konzervrákból is. Ebben az esetben a felnyitott konzerv tartalmát meg kell kóstolni. Erre azért van szükség, mert olykor ezek a készítmények túl sok sóval készülnek. Ilyen esetben a levét nem használhatjuk fel, esetenként még leöblítést is alkalmazni kell. A konzervrákból készített ételek sózását ennek figyelembevételével kell végezni.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98