Hozzávalók:

1/2 kg liszt
1/2 kg burgonya , vagy krumpli, mind1
3 fej v. még több hagyma
10 dkg zsiradék
3 dl tejföl
só, bors
víz (enélkül elég száraz lenne)
fazék, tepsi, krumplitörő, fakanál, tűzhely, csuklóra fásli

Elkészítés:

Ha nem tudnád milyen is a dödölle: nos, pont olyan mint a prósza, csak nem hívják olyan sok néven. A dödöllét ezzel szemben csak 1 néven nevezik, s ráadásul teljesen másként is kell készítenünk mint a prószát.
A kockára vágott krumplit sós vízben főzd puhára. Annyi vizet hagyj rajta, amennyi éppen ellepi. Törd jól össze a vízben, így majd egy nagyon érdekes masszát kapsz. Kavard egy fakanállal, s eközben a lisztet apránként keverd hozzá. Ezt majdnem addig csináld, amíg ínhüvelygyulladást nem kapsz, de egy kicsit előbb hagyd abba! Emlegetni fogod sokáig!
Annyira legyen sűrű, hogy száraz, kemény gombócokat formázhass belőle. Ezeket egymáshoz szorosan helyezd bele egy kizsírozott tepsibe. Így tedd a sütőbe.
Nos, eközben a kockahagymát kevés zsíron félig megfonnyasztod. A kissé szikkadt gombócokra öntöd, s az egészet kellemes rózsaszínűre pirítod.
Én tejföllel tálalom, borssal ízesítem. Te is nagyon fogod dicsérni, ha a protézised nem ragad bele!
Másik - szaggatott - változatában köretnek is alkalmas.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98