Hozzávalók:

70dkgdarálthús(sertés)
70dkgdarálthús(marha)
2fejhagyma
8gerezdfokhagyma
1,5kgliszt
8tojás
1evőkanálőröltfeketebors

Elkészítés:

Megpirítjuk a két fej felkockázott hagymát, belekeverjük a két féle darálthúsból készített masszába, majd hozzáadjuk a kipréselt fokhagymát és a borsot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap meggyúrjuk a lisztes, tojásos tésztát, 30 perc pihenő után 2mm vékonyra nyújtjuk. 8cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, Beleteszünk annyi darált húst, hogy a köröket félbehajtva a félholdalakú "képződményből" hús ne lóghasson ki. A félhold széleit összecsippentjük végig a körív mentén, rés nem maradhat. Azonnal mélyhűtöbe tesszük, másképpen nem lehet bezacskózni. Fagyasztva tároljuk az elfogyasztásig. A fentimennyiségek 400 darab elkészítéséhez elegendőek. Egy felnőtt adag 15 szemből áll. A fagyasztott "pilményit" kivesszük és lobogó sós, babérleveles vízbe tesszük, óvatosan kavarva, és 10 percig főzzük, amíg a derelyék fel nem szállnak a víz színére. Azonnal tálalható citromlével, mustárral vagy más savanykás mártással. Igazi orosz étel. Nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Kicsit munkás: a fenti műveletek 4 embernek három-négy órai munkájába tellnek. Ezért érdemes egyszerre sokat csinálni.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98