Hozzávalók:

60 dkg rizs
1 csomó petrezselyemzöld
6 dkg zsír
5 dkg vöröshagyma
1,2 liter víz
10-12 szem szegfüszeg
ízlés szerint só

Elkészítés:

A rizst átválogatjuk, megmossuk, többször cserélt hideg vízben, majd lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk , lemossuk, aszegfüszegeket bele szurkáljuk. A sütőt előmelegítjük.
A rizs kétszeres súlyának megfelelő ( 1,2 l ) mennyiségű vizet sóval együtt forralunk. Lábasban zsírt olvasztunk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a sós vizzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, kb. 30 percig pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. Ha szükséges, sózzuk még, és ezután könnyedén felkeverjük a rizst. A párolt rizst - tálalásig -lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani . A párolt rizst vajazott tálalókanálba, csészébe nyomkodjuk. Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyem zöldel.
Szárnyasokhoz, sülthúsokhoz tálaljuk.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98