Hozzávalók:

1 dl hámozott mandula
1 dl víz
1 fokhagyma
2 mk só (lehet fűszeres)
2-3 ek frissen facsart citromlé
4-6 dl olivaolaj (lehet más olaj is)
2-3 tk mustár
frissen őrölt bors (izlés szerint)

Elkészítés:

A mandulát és a vizet turmixgépben a legmagasabb fokozaton egészen pépesre keverjük. (1-2 ek vizet még lehet hozzáadni, ha a penge nehezen járna) Ezután hozzáadjuk az olaj kívételével az összes többi hozzávalót, és rövid ideig keverjük. Az olajat először cseppenként, majd vékony sugárban adagoljuk a mandulakrémhez legmagasabb fokozaton. (Álltalában minden turmixgép fedője közepén van egy adagolónyílás, ezen keresztül öntsük az olajat, különben az egész a plafonon landol.)Ha a krém már nem fesz fel több olajat, (ezt onnan láthatjuk, hogy az olajtöbblet csepp formájában megjelenik a krém tetején) akkor egy kanállal még segíthetünk a turmixgépnek. (De csak kikapcsolt állapotban, másképp ez nagyon balesetveszélyes!!!)A mandulanéz akkor van készen, ha az állaga a hagyományos majonéz és a sajtkrém sűrűsége között van. Ha egy kicsit hígabb, az nem baj, az íze így is nagyon jó lehet.
A kész mandulanéz szuper helyettesítője a majonéznek, ráadásul jóval könnyebb, mert nincsen benne tojás. (Koleszterin!!!) Használható szendvics készítéséhez vaj helyett, vagy salátaöntetek alapjául, és kevés tejfőllel elkeverve a tartármártást is helyettesíti.

Jó étvágyat!
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98