Hozzávalók:
6 rúd beiglihez:
1 kg finomliszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír (használható helyette margarin is)
60 dkg kristálycukor
8 dkg porcukor
1 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
5 g só
40 dkg darált mák
40 dkg darált dió
10 dkg aranymazsola
fahéj
1/2 citrom
4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tésztához morzsoljuk össze a margarint, a zsírt és 8 dkg porcukrot a liszttel. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk, hozzáadunk egy egész tojást és a sót, majd összegyúrjuk. A kész tésztát kb. 2 órára hideg helyre tegyük el pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, hozzáadjuk a mákot, citromhéjat, mazsolát és egy késhegynyi fahéjat, majd jól összedolgozzuk.A tölteléket lehűtjük.
A diótöltelékhez 22 dkg cukorból 2 dl vízzel készítjük el a szirupot, leforrázzuk vele a diót, hozzáadunk egy késhegynyi fahéjat, citromhéjat, mazsolát és 4 dkg morzsát, majd ezt is kihűtjük. Figyeljünk rá, hogy a töltelék ne legyen túl hideg, különben a tészta sütés közben fel fog repedni.
Ha elkészült a töltelék, átgyúrjuk a tésztát és hat egyenlő részre osztjuk, majd vékonyan téglalap formára nyújtjuk a tésztalabdákat és 3-at mákkal, 3-at dióval töltünk meg. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék egészen a tésztalap széléig érjen, és egyenletes legyen, így lesz szép formája a felvágott süteménynek. A tésztalap végét egy ujjnyira behajtjuk és feltekerjük, majd a rudakat kivajazott tepsibe tesszük, egymástól kb. 1/2-1 ujjnyi távolságra. Tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd fél óráig meleg helyen kelesztjük. Ezt követően ismét megkenjük a tetejüket tojással, és amíg a tojás megszárad, hideg helyre tesszük. Az így előkészített beiglit 170-180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük (amíg a teteje aranybarna nem lesz).