Hozzávalók:
1 1/2 kg idény gyümölcs (eper, alma, körte, sárgadinnye, stb.)
1 üveg cseresznyekompót (lehetőség szerint diabetikus)
vagy
1/2 kg mélyhűtött cseresznye
méz (ízlés szerint)
3 l és 2 1/2 dl víz
4 e.kanál étkezési keményítő
3-5 db egész fahéj
5-8 db szegfűszeg
1 üveg cseresznyekompót (lehetőség szerint diabetikus)
vagy
1/2 kg mélyhűtött cseresznye
méz (ízlés szerint)
3 l és 2 1/2 dl víz
4 e.kanál étkezési keményítő
3-5 db egész fahéj
5-8 db szegfűszeg
Elkészítés:
Egy kb. 5 literes fazékban fel melegítjük a vizet. Beleteszük a gyümölcsöket, a kompótot a fahéjat , szegfűszeget valamint a mézet. Forraljuk kb. 1/2 órát, amíg a gyümölcsök megfőnek (ekkor tehetjük bele a kényesebb gyümölcsöket). A 2 és 1/2 dl vízben csomó mentesre keverjük a keményítőt, majd a forrásban lévő leveshez öntjünk, ezáltal sűrűsödik be.
Forrón vagy hidegen tálalható.
Tanács:
- figyeljünk rá, hogy a gyengébb héjuakat - pl.:eper, málna, sárgadinnye -, a főzés utolsó szakaszában tegyük a levesbe különben szét fő)
- ha valaki édesen szereti figyeljen a méz mennyiségére, mert édesebb, mint a cukor, valamint a felhasznált gyümölcsök cukor tartalma is eltérő
- ha több levet főzünk, vagy elfogy a gyümölcs, nagyon finom behűtve üdítöként is.
Forrón vagy hidegen tálalható.
Tanács:
- figyeljünk rá, hogy a gyengébb héjuakat - pl.:eper, málna, sárgadinnye -, a főzés utolsó szakaszában tegyük a levesbe különben szét fő)
- ha valaki édesen szereti figyeljen a méz mennyiségére, mert édesebb, mint a cukor, valamint a felhasznált gyümölcsök cukor tartalma is eltérő
- ha több levet főzünk, vagy elfogy a gyümölcs, nagyon finom behűtve üdítöként is.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98