Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscsülök
  • 1 kg előfőzött pacal
  • 4 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zsír
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 2db hegyes csípős paprika
  • ételízesítő
  • bors
  • őrölt paprika
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • babérlevél 

Elkészítés:

Az ujjnyi vékony csíkokra vágott előfőzött pacalt annyi sós vízben, amennyi ellepi kb. fél óráig abáljuk. A sertéscsülköt kockákra, a vöröshagymát apróra vágjuk. A zsírt felhevítjük és a vöröshagyma felét megdinszteljük rajta. A tűzről levéve sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel és egy kevés vizet aláöntve rátesszük a felkockázott csülökhúst, összepirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt - az elfövő vizet folyamatosan pótolva - puhára főzzük.

Az előfőzött pacalt leszűrjük, a kis kockára vágott szalonnát kipirítjuk. A pörcöt kiszedjük, félretesszük és a visszamaradt szalonnazsíron a hagyma másik felét megpároljuk. Ezután rátesszük a pacalt, sózzuk, megszórjuk majoránnával, az apróra vágott fokhagymával, őrölt borssal, pirospaprikával és beletesszük a babérlevelet. Kevés vízzel felöntve puhára főzzük. Amikor a pacal és a csülökhús is puha, összeöntjük, zsírjára sütjük, beletesszük a szalonnapörcöt, majd felöntjük a vörösborral. Megkóstoljuk, ha szükséges sóval, borssal ízesítjük. Jól összeforraljuk és sós vízben főzött burgonyával, valamint savanyúággal tálaljuk. 
 
 

Forrás: DPG recepttár 


A recepthez társított címkék:
tájjellegű étel