Hozzávalók:
- 15 dkg sampinyongomba
- 6 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1,5 dl tejföl
- 0,5 dl tejszín
- 3 dl húsleves (vagy 1 húsleveskocka)
- 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a gerezdekre vágott gombát, ezzel tovább pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, megsózzuk. Hozzáadjuk a köményt, az összezúzott fokhagymát, felöntjük a húslevessel (1 húsleveskockát 1 dl vízben feloldunk) és a liszttel összehabart tejföllel jól felforraljuk. Végül hozzátesszük a tejszínt. Vargányagombából ugyanilyen módon készítjük el.
Jó tudni!
A gombamártás kitűnő kiegészítője a natúr és enyhén fűszeres, sült és párolt húsoknak. Külön, az elkészült mártással a húst leöntve, vagy együtt is készülhet a sülttel, amikor is a már majdnem puha húst néhány percre a kész mártásba tesszük és átforraljuk.
Forrás: DPG recepttár