Belépés | Regisztráció
- Válassz a menüből! -
főoldal
recept feltöltése
recept módosítása
Bográcsos ételek
Grill receptek
Borkorcsolya
Desszert
Egytálétel
Édesség
Főzelék
Halétel
Húsétel
Ital
Köret
Leves
Mártás
Diétás ételek
Saláta
Sörkorcsolya
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus
Gyerekeknek
tájjellegű étel
marhahús recept
sertéshús recept
édesség
dió
Belépés és regisztráció
Fórum
Konyhatündérek
Recept feltöltése
Recept módosítása
Bográcsos ételek
Grill receptek
Borkorcsolya
Desszert
Egytálétel
Édesség
Főzelék
Halétel
Húsétel
Ital
Köret
Leves
Mártás
Diétás ételek
Saláta
Sörkorcsolya
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus
Gyerekeknek
tájjellegű étel
marhahús recept
sertéshús recept
halászlé
édesség
Belépés és regisztráció
Konyhatündérek
Főzelék
Tejszínes parajfõzelék
Hozzávalók:
1,5 kg mélyhûtött paraj vagy
2,5 kg friss paraj
5 dkg só
12 dkb zsír
0,5 dkg fokhagyma
0,5 dkg törött bors
4 dl tej
0,5 dkg szódabikarbóna
1,5 dl tejszín
10 dkg vaj
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébõl) 2 l
Csontléhez:
40 dkg sertéscsont
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l
Elkészítés:
Parajpürét készítünk. A friss parajt kiválogatjuk. A szárát letépjük. Többször váltott bõ vízben alaposan megmossuk, majd lecsurgatjuk. Egy nagy lábasban a paraj mennyiségéhez viszonyítva sok vizet forralunk, és megsózzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a parajt. Felforraljuk, és mérsékelt tûzön, idõnként megkevergetve puhára fõzzük. A szódabikarbónát azért adjuk a vízhez, hogy a paraj megtartsa zöld színét. Leszûrjük, leöblítjük, és még melegen, szitán vagy gép segítségével pépessé törjük.
A fokhagymát sóval péppé zúzzuk. Világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük forró tejjel és csontlével. Habverõvel simára keverjük. Mindíg annyi csontlevet adunk hozzá, hogy középsûrû "mártást" kapjunk. Hozzáadjuk az áttört parajt vagy a mélyhûtött parajrürét. Gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha túl sûrûnek találjuk, akkor annyi forró csontlével engedjük fel, hogy középsûrûségû legyen. Végül hozzáadjuk a tejszínt. Ízét javíthatjuk, ha tálalás elõtt egy kevés vajat keverünk el benne, montírozzuk.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98
Címke hozzáadása:
Kérjük, add meg az alábbi képen látható hatodik karakter
színét
:
(A karakterlánc nem tartalmazza az O, o, I, i, l, B, U, u betűket és a 0, 1, 8 számokat.)
Ha [ ] szögletes zárójelekbe írsz egy kifejezést, az egy másik receptre történő hivatkozásnak minősül.
Függetlenül attól, hogy létrehozták-e már azt a receptet, vagy sem.
Microsoft Word-ből történő beillesztésnél használd a következő ikont:
FIGYELEM:
Ezen a honlapon a tartalom felvitele/módosítása moderátori jóváhagyáshoz kötött.
Csak az engedélyezést követően tudjuk megmutatni a recept tartalmát.
Amennyiben regisztrált felhasználóként léptél be, és most hozod létre a receptet vagy most módosítod, a recept végleges publikálásáról e-mailben tájékoztatunk.