Belépés | Regisztráció
- Válassz a menüből! -
főoldal
recept feltöltése
recept módosítása
Bográcsos ételek
Grill receptek
Borkorcsolya
Desszert
Egytálétel
Édesség
Főzelék
Halétel
Húsétel
Ital
Köret
Leves
Mártás
Diétás ételek
Saláta
Sörkorcsolya
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus
Gyerekeknek
tájjellegű étel
marhahús recept
sertéshús recept
édesség
dió
Belépés és regisztráció
Fórum
Konyhatündérek
Recept feltöltése
Recept módosítása
Bográcsos ételek
Grill receptek
Borkorcsolya
Desszert
Egytálétel
Édesség
Főzelék
Halétel
Húsétel
Ital
Köret
Leves
Mártás
Diétás ételek
Saláta
Sörkorcsolya
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus
Gyerekeknek
tájjellegű étel
marhahús recept
sertéshús recept
halászlé
édesség
Belépés és regisztráció
Konyhatündérek
Húsétel
Marhalábszár bográcsos pörkölt
Hozzávalók:
4 kg növendék marhalábszár,
marhacsont (ízlés szerint),
0,7 kg vöröshagyma: apróra vágva,
5-6 gerezd fokhagyma: apróra vágva,
2 kávéskanál köménymag,
4,5 dkg őrölt paprika,
3 db zöldpaprika, paradicsom, vörösbor,
kb. 3,6 dkg só,
1 db kisebb paradicsom
1 db csípős paprika (kihagyható, helyette a tálalásnál külön felszolgálható, és ízlés szerint használható)
2 evőkanál zsír (olaj) a bogrács belsejének kikenéséhez.
(száraz vörösbor: a szakácsnak ízlés szerint!)
Elkészítés:
A bográcsot vékonyan kizsírozzuk (olajozzuk).
A marhahúst 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
A bogrács aljára a csontot tesszük.
Ezután rétegesen rakjuk a húst, a fűszereket, a szeletelt hagymát. Először húst rakunk a csontra, amit szintén rétegesen, elosztva fűszerezünk: só, köménymag, fokhagyma, szeletelt vöröshagyma. A pirospaprika még nem kerül bele! Majd megint hús és stb…. Fontos!: A sónak csak a 2/3-át használjuk fel, a többit ízlés szerint majd a kóstolás alkalmával.
A tetejére kerül (egyben díszít is) a cikkekre vágott zöldpaprika és a négy felé vágott paradicsom. A csípős paprikát csak úgy vágjuk fel, hogy főzés közben, ha kell eltávolítható legyen.
Az ízek összeérése miatt legjobb 1-3 órát (akár többet is) így összeállítva pácolódni hagyjuk.
Mielőtt tűzre tennénk, felöntjük annyi vízzel, hogy a legfelső sor húst éppen ne lepje el.
Szabad tűzön, gyakori bográcsforgatással főzzük. Legjobb tűz a keményfából van, de gázlángon is finom. Ez utóbbi esetben elmarad a jellegzetes "füst" íz. Kanállal lehetőleg ne kavarjuk, hogy ne tőrjük össze. Az egyenletes főzés miatt, ha mégis kavarni kell, akkor fakanállal, a bogrács aljáig nyúlva, óvatosan. Forrástól számítva kb. 2-2,5 óra múlva kész. Vigyázni kell, hogy le ne égjen! Ha levét elfőné, pótoljuk. Ha a kóstolás során a csípőssége elég, akkor a csípős paprikát kivesszük!
Ha a hús már majdnem megfőtt, (kb. 0,5 óra van még hátra, hogy kész legyen) akkor adjuk mag a "színét":
Egy edénybe kb 2,5-3 dl pörkölt szaftot lemerünk. Ebbe simára keverjük a pirospaprikát, majd visszaöntjük a bográcsra. Tovább főzzük, de nagyon óvatosan, lassú tűzön, mert a paprika miatt könnyebben leéghet. A sós ízét ilyenkor álltjuk be véglegesre. Amikor idáig eljutottunk, és az illatok is a környezetünkből a tűz közelébe csábította az embereket, meg lehet inni a bort.
Tűzről levéve, főtt burgonyával, nokedlivel tálalható.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98
Címke hozzáadása:
Kérjük, add meg az alábbi képen látható első karakter
színét
:
(A karakterlánc nem tartalmazza az O, o, I, i, l, B, U, u betűket és a 0, 1, 8 számokat.)
Ha [ ] szögletes zárójelekbe írsz egy kifejezést, az egy másik receptre történő hivatkozásnak minősül.
Függetlenül attól, hogy létrehozták-e már azt a receptet, vagy sem.
Microsoft Word-ből történő beillesztésnél használd a következő ikont:
FIGYELEM:
Ezen a honlapon a tartalom felvitele/módosítása moderátori jóváhagyáshoz kötött.
Csak az engedélyezést követően tudjuk megmutatni a recept tartalmát.
Amennyiben regisztrált felhasználóként léptél be, és most hozod létre a receptet vagy most módosítod, a recept végleges publikálásáról e-mailben tájékoztatunk.