Hozzávalók:

4 főre:

- 2 db., legalább közepes méretű, tölteni való padlizsán

- 20 dkg darált hús (könnyebb verzióhoz pulyka javasolt)

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 2 db. paradicsom

- fűszerezéshez: só, bors, piros édespaprika, majoranna v. oregánó, kakukkfű, szegfűbors, őrölt kömény (mindez helyettesíthető gyros fűszerkeverékkel is)

- 1 bögre jázmin rizs

Elkészítés:

A töltelékhez apróra vágjuk a vöröshagymát és olívaolajon üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a szeletekre vágott paradicsomot is és addig főzzük, amíg levet ereszt. Ezt követően hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben ízesítjük a gyros fűszerkeverékkel, és addig pirítjuk, amíg apróra szét nem pereg. A kész húst lehúzzuk a  tűzről és hozzákeverjük az idő közben megfőtt rizst. (A rizs külön is tálalható az ételhez, ebben az esetben nem szükséges összekeverni a darált hússal.)

 

A padlizsánokat megmossuk, levágjuk a két végét, majd hosszában két egyenlő szeletre vágjuk. A szeletek közepét kanállal óvatosan kikaparjuk úgy, hogy a padlizsánok kis csónakokat formázzanak, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártva előpuhítjuk őket. A szeletek méretétől függően elég pár perc erre a műveletre.

 

Az előkészített padlizsánt tűzálló tálba helyezzük úgy, hogy oldalaikkal megtámasszák egymást, majd a darálthúsos tölteléket a padlizsán közepébe kanalazzuk. A tetejére tejfölt és sajtot szórunk. 30 perc sütést követően egyből tálalható.

 


A recepthez társított címkék:
görög , padlizsán