Hozzávalók:
4 főre:
- 2 db., legalább közepes méretű, tölteni való padlizsán
- 20 dkg darált hús (könnyebb verzióhoz pulyka javasolt)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db. paradicsom
- fűszerezéshez: só, bors, piros édespaprika, majoranna v. oregánó, kakukkfű, szegfűbors, őrölt kömény (mindez helyettesíthető gyros fűszerkeverékkel is)
- 1 bögre jázmin rizs
Elkészítés:
A töltelékhez apróra vágjuk a vöröshagymát és olívaolajon üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a szeletekre vágott paradicsomot is és addig főzzük, amíg levet ereszt. Ezt követően hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben ízesítjük a gyros fűszerkeverékkel, és addig pirítjuk, amíg apróra szét nem pereg. A kész húst lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az idő közben megfőtt rizst. (A rizs külön is tálalható az ételhez, ebben az esetben nem szükséges összekeverni a darált hússal.)
A padlizsánokat megmossuk, levágjuk a két végét, majd hosszában két egyenlő szeletre vágjuk. A szeletek közepét kanállal óvatosan kikaparjuk úgy, hogy a padlizsánok kis csónakokat formázzanak, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártva előpuhítjuk őket. A szeletek méretétől függően elég pár perc erre a műveletre.
Az előkészített padlizsánt tűzálló tálba helyezzük úgy, hogy oldalaikkal megtámasszák egymást, majd a darálthúsos tölteléket a padlizsán közepébe kanalazzuk. A tetejére tejfölt és sajtot szórunk. 30 perc sütést követően egyből tálalható.