(1 gerincformához) 1 p kefír 1 p cukor Fél zacskó vaníliás cukor 1 tojás 2 p finomliszt Fél zacskó sütőpor 1 tábla csoki 1 marék dió
Mint látható, nem bajlódunk mérőedénnyel! Kefír alapú a tészta, a műanyag pohár így adott, ezért mindent ezzel mérünk ki! Egy mély műanyag edénybe beleöntjük a kefírt, rá a cukrot és a vaniliás cukrot, majd ráütünk egy tojást. Ezt fakanállal elkeverjük. Erre jön az egy kefíres pohárnyi finomliszt, és a liszt tetejére a fél zacskó sütőpor. Fakanállal összekeverjük a cukros tojásos kefírrel, majd robotgéppel csomómentesre keverjük. Ennyi a tészta! 3 perc alatt kész! Érdemes megkóstolni! :) Ezután mehet bele a csoki, pucolt dió, darált mák, mazsola, reszelt citromhéj, ki mit szeret... majd öntés a gerinc formába. 5 percig előmelegített sütőbe rakjuk és 45 percig sütjük 180 fokon. Ezután kivesszük, és hűlni hagyjuk egészen addig, amíg a fa deszkán fejre állított formából magától ki nem esik a sütemény. Még egy kis hülés után felszeleteljük.
Tipp: A fém gerincformát kenjük ki margarinnal, szórjunk bele lisztet, majd öntsük ki belőle. Ahol nem tapadt meg a liszt a forma belsejében, ott még nincs rendesen kikenve. A csokitábla kockákat nem érdemes belekeverni a tésztába, inkább már a formába töltött tésztába szúrkodjuk őket, így biztosan minden szeletbe jut majd belőle felvágás után. Figyeljünk rá, hogy a csokidarabokat fedje a nyers tészta, különben megéghetnek.
Én 3 gerincformával szoktam sütni. Egyszerű felszorozni a mennyiséget: 3 p kefír 3 p cukor másfél zacskó vaníliás cukor 3 tojás 6 p liszt másfél zsacskó sütőpor 3 tábla csoki 3 marék dió